Europska unija

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

 


 

 

 

STUDIJSKO PUTOVANJE UDRUGE VELIČANKA MAĐARSKOJ OPĆINI KAĆMAR

 


10.7.2017. Članovi udruge Veličanka posjetili su Kaćmar, selo u jugoistočnoj Mađarskoj. Općina Kaćmar primjer je dobre prakse apliciranja projekata prema Fondovima Europske unije i povlačenja bespovratnih financijskih sredstava usmjerenih prema razvoju društvenog poduzetništva. Udruga Veličanka zahvaljuje se načelniku općine Kačmar na ugodno provedenom danu, razmijenjenim iskustvima i mnoštvu korisnih informacija koje smo tim posjetom saznali.

 

 

POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA „NEŠTO SE DOBRO KUHA!“

 

27.06.2017. - Početnom konferencijom projekta "Nešto se dobro kuha" u općini Velika počelo je njegovo provođenje. Projekt udruge Veličanka, u suradnji s Lokalnom razvojnom agencijom – Poduzetničkim centrom Garešnica i Općinom Velika dizajniran je s ciljem poticanja razvoja i poslovanja Udruge koja se želi baviti društvenim poduzetništvom. Projekt obuhvaća nabavu potrebne opreme te osposobljavanje 21 člana Udruge – nezaposlene osobe s invaliditetom, nezaposlene žene, mlade osobe bez radnog iskustva, kojim će steći osobne i radne vještine za vođenje Udruge po principu društvenog poduzetništva te za vođenje kuhinje za najpotrebitije. Projekt je odobren te je njegova provedba započela 01.06.2017. godine, a trajati će 12 mjeseci, do 31.05.2018. godine. Ukupno prihvatljivi troškovi projekta su 665.761,37 kn. Provedbom ovog projekta, Udruga će upisati društveno poslovanje u svoje temeljne akte, te će svu stvorenu dobit/višak prihoda većim dijelom ulagati za dobrobit zajednice, kao što je i do sada bio slučaj i temelj poslovanja..   

-Udruga Veličanka i općina Velika prepoznali su natječaj koji će donijeti korist ovom kraju i nezaposlenim osobama, a vlastitim kadrom omogućit će se njegov razvoj – kazala je Vida Iličić, direktorica Poduzetničkog centra Garešnica.
-Projekt „Nešto se dobro kuha“ je prvi projekt Udruge financiran iz EU fondova na što smo posebno ponosni – rekao je predsjednik Udruge Veličankan Stanko Raguž.
-Cilj je da projekt u budućnosti bude samoodrživ,a ovom suradnjom Veličanke i PC Garešnica koja daje rezultate nastavljamo našu skrb o starim ljudima- istakao je na predstavljanju načelnik  općine Velika Vlado Boban.
Voditeljica projekta Tatjana Purkić je kazala da je projekt usmjeren prema teže zapošljivim osobama, a njegovim provođenjem osigurat će se bolji uvjeti života osobama treće životne dobi jer je cilj njegovog apliciranja poboljšanje socijalnog statusa žitelja ovog nerazvijenog područja.

 

 

„MALI DAR ZA VELIKU STVAR“

 

1.6.2017.-započela provedba Trogodišnjeg programa pružanja socijalnih usluga potrebitima

„Mali dar za veliku stvar“ – naziv je trogodišnjeg programa koji udruga Veličanka provodi od 01.06.2017. godine, a temelji se na pomoći socijalno ugroženim korisnicima kupnjom i dostavom osnovnih potrepština na mjesečnoj bazi, te radionicama prikladnog sadržaja s osnovnim ciljem poticanja stvaranja novih izvaninstitucionalnih usluga za stariju populaciju.
Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ( u iznosu od 155.000,00 kn godišnje). Prva godina projekta  provodi se od 01. lipnja 2017. do 31. svibnja  2018. godine.

Svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava između Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Udruge Veličanka održano je 03. srpnja 2017. godine u Zagrebu.

 

 

„NEŠTO SE DOBRO KUHA“

 

17.05.2017. godine u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održano je svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014-2020. Na svečanosti je sudjelovala i udruga Veličanka kojoj su odobrena  financijska sredstva za projekt „Nešto se dobro kuha“ u iznosu 665.761,37 kuna.
Projekt udruge Veličanka „Nešto se dobro kuha“, u suradnji s Lokalnom razvojnom agencijom – Poduzetničkim centrom Garešnica i Općinom Velika dizajniran je s ciljem poticanja razvoja i poslovanja Udruge koja se želi baviti društvenim poduzetništvom. Projekt obuhvaća nabavu potrebne opreme te osposobljavanje 21 člana Udruge – nezaposlene osobe, mlade osobe bez radnog iskustva, kojim će steći osobne i radne vještine za vođenje Udruge po principu društvenog poduzetništva te za vođenje kuhinje za najpotrebitije. Trajanje projekta je 12 mjeseci.
Sama Udruga osnovana je na principu društvenog poduzetništva. Provedbom ovog projekta, Udruga će upisati društveno poslovanje u svoje temeljne akte, te će svu stvorenu dobit/višak prihoda većim dijelom ulagati za dobrobit zajednice, kao što je i do sada bio slučaj i temelj poslovanja.
Nastavno na ovaj projekt, Udruga će u 2017. godini aplicirati nastavak projekta kroz 2. i 3. fazu, te bi kroz trogodišnje razdoblje cjelokupna projektna ideja bila u potpunosti realizirana, te bi Udruga djelovala kao društveno poduzeće.

 

 

POČETAK PROJEKTA „AKTIVNA I SRETNA TREĆA ŽIVOTNA DOB“

 

02. svibnja 2017. godine  Udruga Veličanka započela je s provedbom projekta „Aktivna i sretna treća životna dob". Radi se o nastavku projekta organiziranih dnevnih aktivnosti za starije osobe. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 49.557,00 kn. Projekt se provodi  od 02. svibnja 2017. do 30. travnja  2018.godine.
Pozivamo sve zainteresirane starije osobe da se uključe u naše raznolike svakodnevne aktivnosti
(zdravstveno i psihološko savjetovanje, kreativno humanitarne aktivnosti, sportsko rekreativne aktivnosti, te kulturno zabavne aktivnosti)!